MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Nikoh Batin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
علي أبي طالب
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 11
Age : 36
Location : Malay Peninsula
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Nikoh Batin   Wed Nov 19, 2008 2:28 pm

Petikkan dari http://www.melayu.sg/forum/index.php/topic,8823.105.html

Re: JALAN UNTUK MENDAPAT ANAK SOLEH & SOLEHAH
« Reply #115 on: Yesterday at 01:06:32 PM »

--------------------------------------------------------------------------------
Quote from: boing777 on November 13, 2008, 04:04:55 PM
SALAM TUAN2 DULU LG HAMBA BERTANYA SIAPA LEH TOLONG JELASKAN TTG HADIST NI ramai umatku diakhir zaman berzina dgn isterinye sendiri... TAKUT...!!! CAMNE NAK BUAT KLU X TAU SAMPAI BILA NK BERZINA....!!!

Quote from: boing777 on November 17, 2008, 03:40:32 PM
ya... sgt betul lah... dikatakan kena wat nikah ni dulu baru sah nikah kita.. betul itu macam... anta tau kah caranya.. kasi taulah..

Kito dinikoh kan oleh Tok Kodi utk masyarakot supayo mereko jadi saksi dan tau yg kito sudoh bergelor suomi itsri ... antaro kito suomi istri sapo pulok yg jadi saksi nyo utk mengeSAHkan yg kito suomi istri.... ?????

... ramai umatku diakhir zaman berzina dgn isterinye sendiri... Agok yo ini loh maknonyo..
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg/forum/index.html
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Wed Nov 19, 2008 2:54 pm

no komen kerna ambe belum lagi menikah....
bercakap mungkin mengundang padah,
menelek itu tiada faedah,
bimbang cerita tak sudah-sudah.



biarlah sekadar memerhati sebagai langkah,
mengusik untuk peroleh faedah,
buat bekal pada hari yang barokah,
sembanglah lagi wahai abg akak ambe sedang menadah.

bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Wed Nov 19, 2008 5:42 pm

hamba pun tengah menadah lah nie..... Laughing
Back to top Go down
View user profile
al_hur
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 16
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-11-20

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Thu Nov 20, 2008 5:28 pm

Salam,
Blh sy mencelah sikit,mungkin Hadith ini ditujukan pd umat yg tak mengikut syariat Islam yg sebenarnya kot...kita tak pernah mengetahui macamana ye Rasulullah nikah..sape yg nikahkan lebih2 lagi dgn isteri pertamanya Khadijah al Kubro.

Syariat yg ada skrng bnyk khilaf ulamak,tengk tiap 1 mazhab ASWJ semuanya berbeza dlm usul fiqh nya...tah yg mana satu ikut Rasulullah SAW,Ustaz2 ajor plak kena stand pada 1 aje,klu syafi'e semua usul fiqh kita kena ikut syafi'e..dlm syafi'e pun bnyk khilaf,tak ke kita nia jadi keliru... Mad
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net/profile.forum
netbiz
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 21
Age : 46
Points : 8
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Nov 21, 2008 4:37 am

al_hur wrote:
Salam,
Syariat yg ada skrng bnyk khilaf ulamak,tengk tiap 1 mazhab ASWJ semuanya berbeza dlm usul fiqh nya...tah yg mana satu ikut Rasulullah SAW,Ustaz2 ajor plak kena stand pada 1 aje,klu syafi'e semua usul fiqh kita kena ikut syafi'e..dlm syafi'e pun bnyk khilaf,tak ke kita nia jadi keliru... Mad

hawat kata gitu .... mana khilafnya ....
leh bagi contoh ...

alien
Back to top Go down
View user profile http://winning-solution.com/?id=masputih
al_hur
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 16
Age : 37
Points : 0
Registration date : 2008-11-20

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Nov 21, 2008 12:44 pm

netbiz wrote:
al_hur wrote:
Salam,
Syariat yg ada skrng bnyk khilaf ulamak,tengk tiap 1 mazhab ASWJ semuanya berbeza dlm usul fiqh nya...tah yg mana satu ikut Rasulullah SAW,Ustaz2 ajor plak kena stand pada 1 aje,klu syafi'e semua usul fiqh kita kena ikut syafi'e..dlm syafi'e pun bnyk khilaf,tak ke kita nia jadi keliru... Mad

hawat kata gitu .... mana khilafnya ....
leh bagi contoh ...

alien
Salam,
Mudah aje bab wudhu aje kita dah pening kepala,semua mazhab berlainan tatacara dan falsafahnya...bnyk lagila kalau crite 2h 2m tak abis maa...dlm syafie pun coth dlm bermusafir bnyk pendapat ada 90 km blh jamak dan qasar,ada 70,60 dan 40 aje takde yg sepakat...last2 kita yg ikut jadi tangkap muat ajela
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net/profile.forum
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Nov 21, 2008 10:30 pm

scratch scratch Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 1:55 pm

yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:44 pm

♥Pia♥ wrote:
yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
Rukun memang banyak yg boleh ikut....tapi amalan nyer yg susah....islam itu indah & mudah kalu berladaskan alquran & sunnah....kena faham isinyer betul... Very Happy klau tak sama saja ngan yg bukan islam....ini org tua kpg hamba yg kata.... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:51 pm

al_hur wrote:
netbiz wrote:
al_hur wrote:
Salam,
Syariat yg ada skrng bnyk khilaf ulamak,tengk tiap 1 mazhab ASWJ semuanya berbeza dlm usul fiqh nya...tah yg mana satu ikut Rasulullah SAW,Ustaz2 ajor plak kena stand pada 1 aje,klu syafi'e semua usul fiqh kita kena ikut syafi'e..dlm syafi'e pun bnyk khilaf,tak ke kita nia jadi keliru... Mad

hawat kata gitu .... mana khilafnya ....
leh bagi contoh ...

alien
Salam,
Mudah aje bab wudhu aje kita dah pening kepala,semua mazhab berlainan tatacara dan falsafahnya...bnyk lagila kalau crite 2h 2m tak abis maa...dlm syafie pun coth dlm bermusafir bnyk pendapat ada 90 km blh jamak dan qasar,ada 70,60 dan 40 aje takde yg sepakat...last2 kita yg ikut jadi tangkap muat ajela
tak kan biarkan question mark camtu je.. maka sia2lah sekian lm kita menganut agama islam.. emmm
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:52 pm

♥Pia♥ wrote:
yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
tapi klu x ambil tau lagi sesat tau....
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:52 pm

that is what i'm trying to say dear...
rukun islam n iman pon kite terkotak katik nak explain satu persatu...
ni dok sibuk hal itu ini...
benda mudah kite biarkan...yg payah tu korek dulu...

kalau anda semua persoalkan yg rukun...pia understand la y,coz kite wajib ikut rukun...
ini tidak...sibuk hal marhalah 90km lah ape lah...mcmkan malaysia ni zaman tok kadok...
takde rnr
takde masjid/surau setiap kg...

itu mende mudah...jgn di"payah"kan...
itu ikut pemikiran pia lah sbb pia kalo atas jalan raya...nak ke pahang ke nak ke terengganu sekali pon,i just need to singgah mane2 masjid...sbb to me yg wajib jalankan dulu...
makna surah al-fatihah pon i bet kite taktau maknenye yg sebetoinye...kan???

(melainkan anda pi browse sekarang dlm tenet atau amik translation skrg...)
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:53 pm

♥Pia♥ wrote:
yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
klu nak ikut pd wajib pun ade mcm2 pdpt ikut fhmn mazhab masing2.. so yg mana yg wajib sebenarnye
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:53 pm

kalau anda percaya Islam agama yg mudah,maka isu ini pon mudah dear...
kite tak perlu sebok hal percanggahan ni,yg wajibnye ialah kite ikut mazhab kite dan lakukan amal ibadat...

sekian...
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:54 pm

boing777 wrote:
♥Pia♥ wrote:
yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
klu nak ikut pd wajib pun ade mcm2 pdpt ikut fhmn mazhab masing2.. so yg mana yg wajib sebenarnye

ikut mazhab anda...sekian...
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:55 pm

♥Pia♥ wrote:
kalau anda percaya Islam agama yg mudah,maka isu ini pon mudah dear...
kite tak perlu sebok hal percanggahan ni,yg wajibnye ialah kite ikut mazhab kite dan lakukan amal ibadat...

sekian...
ok klu kat sini ikut mazhab kita tapi klu buat haji ikut mazhab org lain la.. ni aper cita tolong jelaskan
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:56 pm

♥Pia♥ wrote:
boing777 wrote:
♥Pia♥ wrote:
yg penting yg wajib,pia dulukan...
sama ada ia diterima Allah atau tidak,pia sendiri tak pandai nak menilai...
kalau kite persoalkan semua...mmg sampai sudah tak dapat and akhirnye mungkin menjadi gila maupun terpesong akidah/sesat...

ni yg ustaz pia pesan la,sebagai contoh...dlm 20,ada 4 yang Dia simpan...
maka itu bermakna,kite sendiri takkan dpt cr yg 4 itu...

wallahualam...tp ape2pon balik kepada rukun dan berwajib,insyaallah semua jadi mudah.Islam itu indah dan mudah...itu yg pia percaya sehingga ke hari ini...selebihnye,sekali lagi...wallahualam...
klu nak ikut pd wajib pun ade mcm2 pdpt ikut fhmn mazhab masing2.. so yg mana yg wajib sebenarnye

ikut mazhab anda...sekian...
klu ikut mazhab lain salah ke ..??
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 4:59 pm

♥Pia♥ wrote:
that is what i'm trying to say dear...
rukun islam n iman pon kite terkotak katik nak explain satu persatu...
ni dok sibuk hal itu ini...
benda mudah kite biarkan...yg payah tu korek dulu...

kalau anda semua persoalkan yg rukun...pia understand la y,coz kite wajib ikut rukun...
ini tidak...sibuk hal marhalah 90km lah ape lah...mcmkan malaysia ni zaman tok kadok...
takde rnr
takde masjid/surau setiap kg...

itu mende mudah...jgn di"payah"kan...
itu ikut pemikiran pia lah sbb pia kalo atas jalan raya...nak ke pahang ke nak ke terengganu sekali pon,i just need to singgah mane2 masjid...sbb to me yg wajib jalankan dulu...
makna surah al-fatihah pon i bet kite taktau maknenye yg sebetoinye...kan???

(melainkan anda pi browse sekarang dlm tenet atau amik translation skrg...)
hamba pun tak ingat sangat.....tapi boleh dapat daripada ahli tafsir tu... Very Happy apa yg hamba cari rahsia di dalam al fatihah itu sendiri....?atuk hamba kata dlm kita membaca alfatihah itu sendiri kita sedang berkata kata ngan tuhan....tuhan menjawab setiap ayat yg dilafazkan.....tapi lain sikit la dari pada maksud yg diberi oleh ahli tafsir....mungkin guru hamba boing777 & Guru Alief boleh bagi penerangan sikit....silokan guru... bounce cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 5:00 pm

hahahahah...dah mule nak merepek...
anyway gtg nak balik,esok sambung...daaa~

p/s : bayangkan dulu nabi nak sebarkan ajaran Islam
dia ckp "takleh minum arak"...org persoalkan boleh tak kalo letak sedikit dlm makanan???
mslhnye dah dier ckp tak boleh...kenapa nak persoalkan lagi???

pelik manusia ni ade 2 telinga,mata dan hati otak semua masih lagi susah nak menurut kata flower
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 5:03 pm

♥Pia♥ wrote:
hahahahah...dah mule nak merepek...
anyway gtg nak balik,esok sambung...daaa~

p/s : bayangkan dulu nabi nak sebarkan ajaran Islam
dia ckp "takleh minum arak"...org persoalkan boleh tak kalo letak sedikit dlm makanan???
mslhnye dah dier ckp tak boleh...kenapa nak persoalkan lagi???

pelik manusia ni ade 2 telinga,mata dan hati otak semua masih lagi susah nak menurut kata flower
Sebab tu manusia dikatakan sebai baik ciptaan Allah SWT....hanya manusia saja yg dapat menceritakan tetang ilmu ketuhanan....
Back to top Go down
View user profile
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 5:06 pm

♥Pia♥ wrote:
hahahahah...dah mule nak merepek...
anyway gtg nak balik,esok sambung...daaa~

p/s : bayangkan dulu nabi nak sebarkan ajaran Islam
dia ckp "takleh minum arak"...org persoalkan boleh tak kalo letak sedikit dlm makanan???
mslhnye dah dier ckp tak boleh...kenapa nak persoalkan lagi???

pelik manusia ni ade 2 telinga,mata dan hati otak semua masih lagi susah nak menurut kata flower
sama lah masa kecik2 dulu kita tanya nape x leh mandi sungai sebab MAK KATA TAK BOLAH TAK BOLAH LA... heeeeee
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Fri Dec 05, 2008 5:19 pm

♥Pia♥ wrote:
hahahahah...dah mule nak merepek...
anyway gtg nak balik,esok sambung...daaa~

p/s : bayangkan dulu nabi nak sebarkan ajaran Islam
dia ckp "takleh minum arak"...org persoalkan boleh tak kalo letak sedikit dlm makanan???
mslhnye dah dier ckp tak boleh...kenapa nak persoalkan lagi???

pelik manusia ni ade 2 telinga,mata dan hati otak semua masih lagi susah nak menurut kata flower
org tanya nak betul2 yakin kot....samalah ngan nabi musa nak lihat tuhan sbb nak meyakinkan...
Back to top Go down
View user profile
♥Pia♥
Forumer Setia
Forumer Setia
avatar

Number of posts : 64
Age : 33
Location : Ipoh
Points : 0
Registration date : 2008-12-02

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Sat Dec 06, 2008 8:25 am

islam itu mudah dan indah...
yang mencacatkan nye ialah manusia lah...
yg terlalu byk soal tp buatnye idak
yg terlalu senyap tp hati tak tenteram...

kite kalo ikutkan hati mati,ikut rase binasa...
ape kata kite ikut je yg wajib,yg sahih dan yg rukun...
insyaAllah kite akan nampak betapa mudah dan indahnye Islam itu...

thats y la omputih slalu bersangka buruk pd Islam,sbb kite sendiri bercakaran nak betoikan itu ini,berkelahi pendapat mazhab itu ini...kenapa kite tak boleh TAAT pd suruhanNya je tanpe sibuk mempersoalkan itu ini??
TAAT bermaksud patuh n turuti...boleh kah kite jadi spt itu??? Cool
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg.com
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Sat Dec 06, 2008 9:47 am

bila seorang cerdik-cendekiawan sudi merungkai masalah ini terus-menerus, maka ia akan memperolehi pengetahuan tentang hakikat, bahawa tak ada kehidupan sejati kecuali kehidupan akhirat. Rasulullah saw. Bersabda: "Tak ada kehidupan selain kehidupan di akhirat."

Hal Ehwal semacam ini benar-benar terbukti bagi seorang Mukmin, sesuai dengan sabda Nabi saw.: "Dunia ini adalah penjara bagi seorang Mukmin dan syurga bagi seorang kafir."

Allah menguji hamba beriman-Nya menurut kadar imannya. Jika iman seseorang kuat, maka cubaannya pun kuat. Cubaan seorang Rasul lebih besar daripada cubaan seorang Nabi, kerana iman Rasul lebih tinggi daripada iman Nabi. Cubaan Nabi lebih besar daripada cubaan seorang badal. Cubaan seorang badal lebih besar daripada cubaan seorang wali. Setiap orang diuji menurut kadar iman dan keyakinannya. Tentang ini Nabi Suci saw. Bersabda: "Sesungguhnya kami, para Nabi, adalah orang yang paling banyak diuji. Oleh kerana itu, Allah terus menguji pemimpin-peminpin mulia ini, agar mereka senantiasa berada di sisi-Nya dan tak lengah sedikit pun. Dia SWT mencintai mereka, dan mereka adalah orang-orang yang penuh cinta dan dicintai oleh Allah, dan pencinta takkan pernah ingin menjauhkan diri dari yang dicintainya.

Allah berfirman: "Dan demikianlah Kami dijadikan sebahagian orang yang zalim sebagai teman bagi sebahagian yang lain disebabkan oleh yang mereka upayakan." (QS.6:129)Waspadalah terhadap segala bentuk dosa dalam anasir tubuhmu dan dalam hatimu. Hindarilah dosa yang tampak ataupun tersembunyi. Jangan menjauh dari Allah, sebab Ia akan mencengkaumu. Jangan bersitegang dengan-Nya atas takdir-Nya, sebab Ia akan melumatkanmu; jangan salahkan aturan-Nya, agar kau tak dihinakan-Nya; jangan melupakan-Nya agar kau tak dilupakan-Nya dan tak mengalami kesulitan; jangan mereka-reka di dalam rumah-Nya agar kau tak dibinasakan-Nya; jangan memperkatakan tentang agama-Nya dengan hawa nafsu agar kau tak binasa, agar hatimu tak gelap, agar iman dan pengetahuanmu tak tercabut darimu

Tabir penutup dirimu takkan tersingkap, selama kau belum lepas dari ciptaan dan tak memalingkan hatimu darinya dalam segala keadaan hidup, selama hawa nafsumu belum pupus, begitu pula maksud dan kerinduanmu, selama kau belum lepas dari kemaujudan dunia ini dan akhirat, dan yang maujud dalam dirimu hanyalah kehendak Tuhanmu, dan kau terisi dengan nur Tuhanmu, dan tiada tempat di dalam hatimu, kecuali bagi Tuhanmu, sehingga kau menjadi penjaga pintu kalbumu, dan kau dikurniai pedang tauhid, keagungan dan kekuatan. Maka, segala yang kau lihat, yang mendekati pintu kalbumu dari benakmu, akan kau pisahkan kepalanya dari bahunya, sehingga tiada tersisa bagi dirimu, dambaanmu dan kerinduanmu akan dunia ini dan akhirat.

"Dan jangan ikuti hawa nafsumu, agar kau tak menyimpang dari jalanAllah." (QS 38:26)

Ada empat jenis manusia. Yang pertama, tak berlidah dan tak berhati. Mereka adalah manusia biasa, bodoh dan hina. Mereka tak pernah ingat kepada Allah. Tiada kebaikan dalam diri mereka. Mereka bagai sekam tak berbobot, jika Allah tak mengasihi mereka, membimbing hati mereka kepada keimanan pada-Nya Sendiri. Waspadalah, jangan menjadi seperti mereka. Inilah manusia-manusia sengsara dan dimurkai oleh Allah. Mereka adalah penghuni-penghuni neraka. Kita berlindung kepada Allah dari mereka.

Hiasilah dirimu dengan ma'rifat. Jadilah guru kebenaran, pembimbing ke jalan agama, pemimpinnya dan penyerunya. Ingat, bahawa kau mesti mendatangi mereka, mengajak mereka kepada ketaatan kepada Allah dan memperingatkan mereka akan dosa terhadap Allah. Maka, kau akan menjadi pejuang di jalan Allah dan akan dipahalai, sebagaimana para nabi dan utusan Allah. Nabi Suci saw. berkata kepada Ali r.a.:

"Jika Allah membimbing seseorang melalui pembimbingmu atasnya, adalah lebih baik bagimu daripada tempat matahari terbit."

Yang kedua, berlidah tapi tak berhati. Mereka berbicara bijak, tapi tak berbuat bijak. Mereka menyeru orang kepada Allah, tapi mereka sendiri jauh dari-Nya. Mereka jijik terhadap noda orang lain, tapi mereka sendiri tenggelam dalam noda. Mereka menunjukkan kepada orang lain kesalehan mereka, tapi mereka sendiri berbuat dosa besar terhadap Allah. Bila sendirian, mereka bagai serigala berpakaian. Inilah manusia yang tentangnya Nabi memperingatkan. Ia bersabda:

"Hal yang paling mesti ditakuti, yang aku takuti, oleh pengikut-pengikutku, iaitu orang berilmu yang jahat."

Kita berlindung kepada Allah dari orang semacam itu. Maka dari itu, menjauhlah selalu dari orang seperti itu, agar kau tak terseret oleh manisnya lidahnya, yang kemudian api dosanya akan membakarmu, dan kebusukan ruhani serta hatinya akan membinasakanmu.

Yang ketiga, berhati tapi tak berlidah, dan beriman. Allah telah memberinya dari makhluk-Nya, menganugerahinya pengetahuan tentang noda-noda dirinya sendiri, mencerahkan hatinya dan membuatnya sedar akan mudharatnya berbaur dengan manusia, akan kekejian berbicara dan yang telah yakin bahawa keselamatan ada dalam ke-diam-an serta keberadaan dalam sebuah sudut, sebagaimana sabda Nabi saw.: "Barangsiapa senantiasa diam, maka ia memperolehi keselamatan." "Sesungguhnya pengabdian kepada Allah terdiri atas sepuluh bahagian, yang sembilan bahagian ialah ke-diam-an." Maka, orang ini adalah wali Allah dalam hal rahsia-Nya, terlindungi, memiliki keselamatan dan banyak pengetahuan, terahmati dan segala yang baik ada padanya. Nah, ingatlah, bahawa kau mesti senantiasa bersama dengan orang semacam ini, layanilah ia, cintailah ia dengan memenuhi kebutuhan yang dirasakannya, dan berilah ia hal-hal yang akan menyenangkannya. Bila kau melakukan yang demikian ini, maka Allah akan mencintaimu, memilihmu dan memasukkanmu ke dalam kelompok sahabat dan hamba saleh-Nya disertai rahmat-Nya.

Yang keempat ialah manusia yang diundang ke dunia ghaib, yang dipakaikan kemuliaan.

"Barangsiapa mengetahui dan bertindak berdasarkan pengetahuannya dan memberikannya kepada orang lain, maka ia diundang ke dunia ghaib dan menjadi mulia."

Orang semacam itu memiliki pengetahuan tentang Allah dan tanda-Nya. Hatinya menjadi penyimpan pengetahuan yang langka tentang-Nya, dan Ia menganugerahkan kepadanya rahsia-rahsia yang disembunyikan-Nya dari yang lain. Ia memilihnya, mendekatkannya kepada-Nya Sendiri, membimbingnya, memperluas hatinya agar bisa menerima rahsia-rahsia dan pengetahuan-pengetahuan ini, dan menjadikannya seorang pekerja dijalan-Nya, penyeru hamba-hamba-Nya kepada jalan kebajikan, pengingat akan siksaan perbuatan-perbuatan keji, dan hujjatullah di tengah-tengah mereka, pemandu dan yang terbimbing, perantara, dan yang perantaraannya diterima, seorang shiddiq dan saksi kebenaran, wakil para nabi dan utusan Allah, yang bagi mereka limpahan rahmat Allah.

Maka, orang ini menjadi puncak umat manusia. Tiada maqam di atas ini, kecuali maqam para nabi. Adalah kewajipanmu untuk berhati-hati, agar kau tak memusuhi orang semacam itu, tak menjauhinya dan tak melecehkan ucapan-ucapannya. Sesungguhnya keselamatan terletak pada ucapan dan kebersamaan dengan orang itu. Sedang kebinasaan dan kesesatan terletak pada selainnya; kecuali orang yang dikurniai oleh Allah daya dan pertolongan yang membawa kepada kebenaran dan kasih sayang. Nah, telah kupaparkan bagimu bahawa manusia dibahagi menjadi empat bahagian. Maka, perhatikanlah dirimu sendiri jika kau punya jiwa yang terus-mata. Selamatkanlah dirimu dengan sinarnya, jika kau ingin sekali menyelamatkannya dan mencintainya.

Semoga Allah membimbing kita di dunia ini dan di akhirat!

Wallahua'lam
Back to top Go down
View user profile
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Nikoh Batin   Sat Dec 06, 2008 9:53 am

♥Pia♥ wrote:
islam itu mudah dan indah...
yang mencacatkan nye ialah manusia lah...
yg terlalu byk soal tp buatnye idak
yg terlalu senyap tp hati tak tenteram...

kite kalo ikutkan hati mati,ikut rase binasa...
ape kata kite ikut je yg wajib,yg sahih dan yg rukun...
insyaAllah kite akan nampak betapa mudah dan indahnye Islam itu...

thats y la omputih slalu bersangka buruk pd Islam,sbb kite sendiri bercakaran nak betoikan itu ini,berkelahi pendapat mazhab itu ini...kenapa kite tak boleh TAAT pd suruhanNya je tanpe sibuk mempersoalkan itu ini??
TAAT bermaksud patuh n turuti...boleh kah kite jadi spt itu??? Cool

Allah Yang Maha Tinggi memuji orang-orang yang memiliki hikmah kebijaksanaan:
“Kemudian Kami wariskan Kitab itu kepada mereka yang Kami pilih daripada hamba-hamba Kami, tetapi sebahagian daripada mereka menganiayai diri mereka sendiri, dan sebahagian daripada mereka cermat, dan sebahagian daripada mereka ke hadapan dalam kebajikan-kebajikan dengan izin Allah, yang demikian adalah kurniaan yang besar”. (Surah Fatir, ayat 32).

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Pemegang hikmah kebijaksanaan adalah pewaris nabi-nabi. Penduduk langit mengasihi mereka dan di atas muka bumi ini ikan-ikan di laut bertasbih untuk mereka hingga kepada hari kiamat”.

Dalam ayat lain Allah Yang Maha Tinggi berfirman:
“Tidak takut kepada Allah daripada hamba-hamba-Nya melainkan orang-orang yang berilmu Pengetahuan” (Surah Fatir, ayat 28).

Nabi s.a.w bersabda, “Agama ialah pokok, kerohanian adalah dahannya, kearifan (makrifat) adalah daunnya, kebenaran (hakikat) adalah buahnya. Quran dengan ulasannya, keterangannya, terjemahannya dan ibarat-ibaratnya mengandungi semuanya itu”.

Nabi s.a.w bersabda, “Ahli ilmu zahir mendatangi dan menerkam sesuatu dengan akal fikirannya sementara ahli ilmu batin sibuk membersihkan dan menggilap hati mereka”.

Allah berfirman melalui Rasul-Nya, "Kecintaan-Ku, Wujud-Ku, adalah kecintaan mereka kepada-Ku".

Nabi s.a.w bersabda, “Satu saat bertafakur lebih bernilai daripada satu tahun beribadat”. “Satu saat bertafakur lebih bernilai daripada tujuh puluh tahun beribadat”. “Satu saat bertafakur lebih bernilai daripada seribu tahun beribadat”.

Hanya daripada kita utk menilai isi pergertian islam itu sendiri...
Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Nikoh Batin   

Back to top Go down
 
Nikoh Batin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Ilmu :: Dunia Islam :: Sembang Agama-
Jump to: