MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 LARANGAN MENGHIAS KUBUR

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: LARANGAN MENGHIAS KUBUR   Wed Sep 16, 2009 9:49 am

Forumer2 sekalian,
saya telah membaca satu emel berkenaan larangan menghias kubur, spt di bwh:-


Tanah kubur yang dibangunkan dengan mengunakan bahan-bahan yang dibakar .
Lebih menyedihkan ianya dihiasi dengan Ayat-Ayat suci Al-Qur'an yang mana
ianya bertentangan dengan Islam .
Rata-rata umat islam diakhir zaman ini telah mengikuti budaya orang-orang
kafir sedikit demi sedikit .
Jika kita pernah pergi mngerjakan Haji/Umrah , mungkin kita ada
menziarahi Perkuburan BAQI' di Madinah dan Perkuburan Di MA'ALA di mekah ,
Tanah perkuburan ini telah berusia lebih dari 1430 lama nya , namun ianya
masih lagi boleh menampung jumlah umat islam yang meninggal dunia sama ada
di musim Haji atau Umrah . Ini kerana mereka benar-benar menjadikan tanah
perkuburan itu berfungsi sebagai " Tanah Waqaf" .





Larangan dari Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wasallam:


Dari Jabir radhiyallahu ‘anhu, dia berkata,


“Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur
(di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan
diatasnya.”


(Hadith Riwayat Imam Muslim)


" Rasullullah saw juga melarang tanah kubur dibangunkan dengan bahan yang
di bakar dari API "


Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama
jenazah adalah diharamkan yang telah menular dikalangan orang-orang Islam
kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam
upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh
mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan
berbangga..


Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar
(marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah
shallallaahu ‘alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang
ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat
dimurkai Allah subhanahuwata’ala.


Ali bin Abi Talib radhiyallahu ‘anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi.


Membina bangunan ditanah perkuburan secara tidak lansung , kita telah
meng "HAK" milikkan tanah tersebut , sedangkan tanah perkuburan itu
fungsinya adalah 'TANAH WAKAF".


ini merupakan pertama kali saya mendengar tentang perkara ini.
adakah emel ini benar?
harap kawan2 yg mempunyai ilmu berkenaan hal ini dpt dikongsi bersama... hari raya semakin hampir. jika benar perkara2 yg telah diamalkan sejak turun temurun ini adalah salah di sisi Islam, sesuatu perlu dilakukan.

tk.
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: LARANGAN MENGHIAS KUBUR   Fri Sep 18, 2009 10:04 am

AR takde maklumat ke pasal nih?

skrg ni mcm2 isu yg disebarkan dlm internet.... kdg2 aiskacang confused confused mana yg betul, mana yg tak....

cthnye mcm ari tu mula2 disebarkan doa utk mengelak h1n1.... pas tu ada plak maklumbalas kata doa tu sesat..... hehhh.... bahaya tul lah....

yg ni plak... dah berzaman kat negara kite ni org biase menghias kubur dgn marmar/batu & bunga.... selama ni ok jer... ni plak ada emel cam ni...
ni yg buat x best...

confused confused confused
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
taurus55
Ahli Baru
Ahli Baru


Number of posts : 10
Age : 62
Points : 19
Registration date : 2010-10-26

PostSubject: Re: LARANGAN MENGHIAS KUBUR   Thu Oct 28, 2010 6:24 pm

korang kalo pergi Madinah dan Mekah...mana ada kuburan macam negri kita simple...aku rasa memang kita melakukan pembaziran...btw korang tau tak apasal dorang ikean kain putih or kuning kat batu nisan?.... ustad tolong jelaskan...i Mad
Back to top Go down
View user profile http://wahidkarim55.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: LARANGAN MENGHIAS KUBUR   

Back to top Go down
 
LARANGAN MENGHIAS KUBUR
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Ilmu :: Dunia Islam :: Sembang Agama-
Jump to: