MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 KEPADA MODERATOR

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: KEPADA MODERATOR   Thu Sep 10, 2009 2:58 pm

Assalamualaikum tuan/puan/encik/cik moderator,
Minta maaf ingin bertanyakan beberapa soalan (mungkin soklan bodoh gak lah agaknye).

Spt yg saya bg tau smlm, ni forum pertama yg saya pernah masuk dan berjaya register dan sembang2 serta dpt kawan2 baru.... Saya seronok betul ngan experience nih...
Tp sebenarnye saya ni lembap skit bab2 alam cyber ni.... ni pun main hentam jer post2 topik lah, post reply lah... tengok2 jadik plak.
Jadi, izinkanlah saya bertanya beberapa soalan. Kalau blh jwb, jwblah. Kalau tak blh, x pe..:-

1) Betul ke ape yg saya buat sejak smlm? (main post2 tu..)
2) M/mana rating yg moderator bagi kat seseorang forumer tu? cthnye, experience, forumer setia / baru / fanatik etc. Adakah secara manual / auto?
3) Camana aiskacang nak letak gambar aiskacang?
4) Kenapa moderator x pernah pun join sembang2 ngan aiskacang?
5) Moderator ni kerje kat mane? camane blh jadi moderator? ada brape org moderator utk forum ni?
6) M/mana buat forum? Siapa yg cipta forum nih? Blh b'kenalan?
7) Seronok tak keje jadi moderator? Aiskacang blh tak mintak kerja jadi moderator?

Sekianlah dulu... harap2 moderator blh bantu aiskacang. Terima Kasih.

Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
kak zie
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1205
Age : 41
Points : 1556
Registration date : 2009-02-01

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 7:43 am

aiskacang wrote:
Assalamualaikum tuan/puan/encik/cik moderator,
Minta maaf ingin bertanyakan beberapa soalan (mungkin soklan bodoh gak lah agaknye).

Spt yg saya bg tau smlm, ni forum pertama yg saya pernah masuk dan berjaya register dan sembang2 serta dpt kawan2 baru.... Saya seronok betul ngan experience nih...
Tp sebenarnye saya ni lembap skit bab2 alam cyber ni.... ni pun main hentam jer post2 topik lah, post reply lah... tengok2 jadik plak.
Jadi, izinkanlah saya bertanya beberapa soalan. Kalau blh jwb, jwblah. Kalau tak blh, x pe..:-

1) Betul ke ape yg saya buat sejak smlm? (main post2 tu..)
2) M/mana rating yg moderator bagi kat seseorang forumer tu? cthnye, experience, forumer setia / baru / fanatik etc. Adakah secara manual / auto?
3) Camana aiskacang nak letak gambar aiskacang?
4) Kenapa moderator x pernah pun join sembang2 ngan aiskacang?
5) Moderator ni kerje kat mane? camane blh jadi moderator? ada brape org moderator utk forum ni?
6) M/mana buat forum? Siapa yg cipta forum nih? Blh b'kenalan?
7) Seronok tak keje jadi moderator? Aiskacang blh tak mintak kerja jadi moderator?

Sekianlah dulu... harap2 moderator blh bantu aiskacang. Terima Kasih.

Very Happy


Wa'alaikumus salam aiskacang..
Selamat datang ke forum melayu boleh dan salam perkenalan dari kak zie Smile
hehehe.....kak zie pun tak lah pandai sangat bab alam cyber ni...pada awal nya pun kak zie hentam kromo jugak,tapi bila dah lama ni,tau lah sikit-sikit...don't worry it's small matter.

kak zie cuba jawab soalan aiskacang....kalau ada yang tak betul tu mungkin pihak Admin atau Mod yang lain dapat membantu.

1. Anda boleh membuat balasan pada setiap posting berdasarkan pada topic yang diberi,kalau bole jgn lari dari topic...tapi kalau sesekali tu kak zie rasa ok.
2. Berkenaan rating ni....nak kena tanya pada Admin (tuan punya forum ni) Very Happy morning Admin..
3. click pada profile anda...lepas tu click pada Avatar,
di situ akan tertera Avatar control panel
anda boleh memilih avatar yang telah disediakan oleh pihak Admin atau aiskacang boleh muat turun avatar dari computer anda sendiri....jgn lupa click "Browse",pastu click save and it's done..
4. Masing-masing ada tugasan....so bila ada kelapangan baru lah online,bukan tak nak joint sembang dengan aiskacang...Insya'Allah...kalau ada rezeki aiskacang akan bertemu mereka...tapi kena rajin online lah.
5. Kat form ni cuma ada 4 orang Moderator
uncle-crackerz
Baiyinah
adiez
dan kak zie
perlantikkan ini diberi oleh pihak Admin...kak zie tak pernah meminta.
boleh rujuk disini------melayuboleh.8forum.net/berita-pengumuman-melayu-boleh-f1/moderator-diperlukan-t5.htm
6. Yang ini kena tanya Admin Smile
7. aiskacang bole PM pada Admin kalau ingin jadi Moderator.


salam...
Back to top Go down
View user profile
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 11:08 am

tima kasih kak zie. awalnya kak zie ari ni....

kak zie nak tau, sebenornye aiskacang berdebar2 je bila buka forum ari ni. aiskacang risau kalau2 soklan2 aiskacang smlm membuatkan moderator2 x suka. kenapalah aiskacang nak menyibuk jer...bz body plak.

tp, Alhamdulillah.....lepas baca reply kak zie, lega rasa aiskacang. mekaseh ye atas jwpn2 tu...

cuma ada satu lagi soklan silly gak may be, admin baca tak forum ni? kalau diorg baca, mesti dia tau soklan2 aiskacang, kan? jadi, blh tak admin reply kat aiskacang?

Razz Razz
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
kak zie
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1205
Age : 41
Points : 1556
Registration date : 2009-02-01

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 12:47 pm

salam...

hehehe....biasalah lepas sahur tak leh nak tido....tapi jap lagi nak carik bantal kot Very Happy

it's ok pe tanya.....klu tak mo bertanya nanti sesat jalan!! Very Happy

Admin akan baca semua posting kat sini....don't worry..klu soalan tu diajukan untuk Admin...dia akan jawab.
Back to top Go down
View user profile
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 12:51 pm

kak zie,
aiskacang dah pandai boh gamba/avatar..... cantik tak aiskacang? menggiurkan tak?

tq 4 ur direction.
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
kak zie
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1205
Age : 41
Points : 1556
Registration date : 2009-02-01

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 12:56 pm

aiskacang wrote:
kak zie,
aiskacang dah pandai boh gamba/avatar..... cantik tak aiskacang? menggiurkan tak?

tq 4 ur direction.

TAHNIAH!!!!

awat lah hang gi bubuh gambo ice cream tu...(sesungguh nya aku sedang berpuasa)
Back to top Go down
View user profile
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 11, 2009 1:05 pm

saje bagi tambah pahala..... bila byk dugaan lg byk dpt pahala....
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Thu Sep 17, 2009 1:59 pm

kak zie.......

kak zie.......

menurut firasat aiskacang......kak zie mesti berada somewhere dekat2 sini.... betul x?

m'jelmalah dikau.....aiskacang nak minta maaf zahir batin.... bom
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Fri Sep 18, 2009 9:14 am

nampaknye sangkaan ku meleset...... Crying or Very sad

mod2 sumer da blk beraya kot..... x pe la....

selamat beraya..! Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 36
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Wed Sep 23, 2009 9:07 am

aiskacang wrote:
Assalamualaikum tuan/puan/encik/cik moderator,
Minta maaf ingin bertanyakan beberapa soalan (mungkin soklan bodoh gak lah agaknye).

Spt yg saya bg tau smlm, ni forum pertama yg saya pernah masuk dan berjaya register dan sembang2 serta dpt kawan2 baru.... Saya seronok betul ngan experience nih...
Tp sebenarnye saya ni lembap skit bab2 alam cyber ni.... ni pun main hentam jer post2 topik lah, post reply lah... tengok2 jadik plak.
Jadi, izinkanlah saya bertanya beberapa soalan. Kalau blh jwb, jwblah. Kalau tak blh, x pe..:-

1) Betul ke ape yg saya buat sejak smlm? (main post2 tu..)
2) M/mana rating yg moderator bagi kat seseorang forumer tu? cthnye, experience, forumer setia / baru / fanatik etc. Adakah secara manual / auto?
3) Camana aiskacang nak letak gambar aiskacang?
4) Kenapa moderator x pernah pun join sembang2 ngan aiskacang?
5) Moderator ni kerje kat mane? camane blh jadi moderator? ada brape org moderator utk forum ni?
6) M/mana buat forum? Siapa yg cipta forum nih? Blh b'kenalan?
7) Seronok tak keje jadi moderator? Aiskacang blh tak mintak kerja jadi moderator?

Sekianlah dulu... harap2 moderator blh bantu aiskacang. Terima Kasih.

Very Happy

Time kasih k.zie sebab dah jawab sebahagian soalan yang diajukan oleh ais kacang....
berkenaan dengan ranking.... makin banyak post, makin tinggi la rangking anda.... kalau ais kacang rajin, membuat post kat sini.... cepat la rangking ais kacang naik....

mengenai moderator..... saya akan memerlukan lebih ramai mod untuk bantu saya memandangkan ahli dah makin ramai..... jadi... siapa yang very aktif kat sini saya akan perhatikan dan offer untuk jadi moderator... tapi... sekurang-kurangnya..... kena jadi forumer fanatik la dulu.....post mesti banyak dan mampu jaga forum ni....

tugas mod ni ialah jaga forum ni dari anasir yang tidak sesuai dan tidak elok. Mod boleh delete post yang tidak sesuai tanpa minta kebenaran dari saya....pastu ada beberapa kelebihan lagi.....

Harap penjelasan saya dapat memuas hati ais kacang....
pasal ais kacang nak jadi mod, kena la tunjuk kesungguhan dan selalu la online kat forum mb ni
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
aiskacang
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 1038
Age : 34
Points : 1085
Registration date : 2009-09-09

Karaktor
Experience:
500/500  (500/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Tue Sep 29, 2009 5:13 pm

tq cik admin...

rasenye aiskacang da tau.... gamba yg t'senyum kat blog tu ialah cik admin eh.... comeinyer...

aiskacang x nak jadi mod ah...
t'silap paham sblm nih...ingatkan mod tu keje die mcm cikgu ke, polis ke, kerani ke, posmen ke....yakni suatu kerjaya tetap yg ada gaji....

aiskacang suke2 je nak borak kat forum nih....heh..heh....
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
saranya
Forumer
Forumer


Number of posts : 48
Age : 37
Points : 98
Registration date : 2010-05-26

PostSubject: Apa definisi dan tugas dari moderator, peserta, penyaji, dan penulis?   Mon Jun 21, 2010 4:24 pm

bantuin dong buat tugas bi gw, yg serius gw kasih poin 10

=================================================
Teeth Whitening
Glasgow
| Tooth Whitening Glasgow
Back to top Go down
View user profile http://www.slice.com
~.:B@!y!n@h:.~
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 936
Age : 24
Location : Dekat Depan Komputer, Dalam Bangunan, Dalam Bandar Bintulu, Di Sarawak, Di Malaysia & Di Planet Bumi
Points : 1459
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   Thu Dec 02, 2010 8:49 pm

saranya wrote:
bantuin dong buat tugas bi gw, yg serius gw kasih poin 10

=================================================
Teeth Whitening
Glasgow
| Tooth Whitening Glasgow

Maaf kami tak faham apa yang saudari maksudkan...
Back to top Go down
View user profile http://puteribaiyinah.spaces.live.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: KEPADA MODERATOR   

Back to top Go down
 
KEPADA MODERATOR
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: INFO RASMI MELAYU BOLEH :: Bantuan & Sokongan Melayu Boleh-
Jump to: