MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Berita-berita Rahsia Orang Mukmin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 4:21 pm

uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool
sama gak tu...hee
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 4:28 pm

uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool

kiranya ada la gak title senior tu....hehehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 4:30 pm

alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool

kiranya ada la gak title senior tu....hehehe Very Happy
ya sy sokong kata alief.. jgn merendah sgat nnt susah nak naik..heee
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 4:58 pm

boing777 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool

kiranya ada la gak title senior tu....hehehe Very Happy
ya sy sokong kata alief.. jgn merendah sgat nnt susah nak naik..heee
senior kalau dlm pejabat tuu boleh la.....lain2 hal takde....kalu susah nak naik...apa boleh buat tuan....hamba tunggu kat bawah jak la..... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 5:05 pm

uncle_crackerz14 wrote:
boing777 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool

kiranya ada la gak title senior tu....hehehe Very Happy
ya sy sokong kata alief.. jgn merendah sgat nnt susah nak naik..heee
senior kalau dlm pejabat tuu boleh la.....lain2 hal takde....kalu susah nak naik...apa boleh buat tuan....hamba tunggu kat bawah jak la..... Very Happy
emmm jgn cam tu kita kan kena sama..
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 5:32 pm

boing777 wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
boing777 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
alief wrote:
uncle_crackerz14 wrote:


hamba pun masih jr lagi.... Embarassed Crying or Very sad Very Happy

kalau dah pangkat uncle, masakan masih digelar junoir...?
uncle tuu pangkat pada umur jak...pada ilmu tak tau la plak hamba..... Cool

kiranya ada la gak title senior tu....hehehe Very Happy
ya sy sokong kata alief.. jgn merendah sgat nnt susah nak naik..heee
senior kalau dlm pejabat tuu boleh la.....lain2 hal takde....kalu susah nak naik...apa boleh buat tuan....hamba tunggu kat bawah jak la..... Very Happy
emmm jgn cam tu kita kan kena sama..
betul juga kata tuan hamba
Back to top Go down
View user profile
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 5:59 pm

berbalik kepada topic....pada pendapat tetuan...apa yer sebenarnya yg dikatakan rahsia itu.... Question
Back to top Go down
View user profile
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:03 pm

uncle_crackerz14 wrote:
berbalik kepada topic....pada pendapat tetuan...apa yer sebenarnya yg dikatakan rahsia itu.... Question
sirusir ke.. tembek je..
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:09 pm

boing777 wrote:
uncle_crackerz14 wrote:
berbalik kepada topic....pada pendapat tetuan...apa yer sebenarnya yg dikatakan rahsia itu.... Question
sirusir ke.. tembek je..

cuba abg tgk posting pertama topik ni berkenaan surah Al-Quran
apa yg dikatakan Rahsia orang-orang mukmin...?

Suspect
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:17 pm

alief wrote:
Assalamu'alaikum

Merujuk kepada Ayat Quran Surah Al-Mumtahina ayat satu, ada sesiapa yang boleh bantu ambe untuk perihalkan nya...? walaupun olahan tak secara langsung atau bersulam-kata pun tak apa.... sunny


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ عَدُوِّى وَعَدُوَّكُمۡ أَوۡلِيَآءَ تُلۡقُونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَقَدۡ كَفَرُواْ بِمَا جَآءَكُم مِّنَ ٱلۡحَقِّ يُخۡرِجُونَ ٱلرَّسُولَ وَإِيَّاكُمۡ‌ۙ أَن تُؤۡمِنُواْ بِٱللَّهِ رَبِّكُمۡ إِن كُنتُمۡ خَرَجۡتُمۡ جِهَـٰدً۬ا فِى سَبِيلِى وَٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِى‌ۚ تُسِرُّونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَأَنَا۟ أَعۡلَمُ بِمَآ أَخۡفَيۡتُمۡ وَمَآ أَعۡلَنتُمۡ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡهُ مِنكُمۡ فَقَدۡ ضَلَّ سَوَآءَ ٱلسَّبِيلِ (1


ertinya:

Al-Mumtahina
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Mekah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah dia dari jalan yang betul. (1)
klu ini semua org tau...
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:22 pm

crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:24 pm

alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
rahsia kita lah kot ttg usuludin n quraan
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:43 pm

boing777 wrote:
alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
rahsia kita lah kot ttg usuludin n quraan

usuluddin & Quran...? iya gak kan....... Neutral
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
uncle_crackerz14
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 181
Points : 515
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Tue Nov 18, 2008 6:49 pm

boing777 wrote:
alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
rahsia kita lah kot ttg usuludin n quraan
Sebaiknye....sebelum kita mengenali lebih jauh usuluddin & Al quran....apa kat kita renungi dahulu diri sendiri....apa yg dikatakan rahsia pada diri.....Atuk hamba pernah bercerita ngan hamba waktu kecik2.....Kita serupa..tapi berbeda... Crying or Very sad Question harap2 dpt le di rungkai dlm muzakarah ini...Allah Yang Maha Tinggi telah berfirman melalui rasul-Nya:
“Aku adalah perbendaharaan yang tersembunyi. Aku suka dikenali, lalu Aku ciptakan makhluk supaya Aku dikenali”.

Baginda s.a.w juga bersabda, “Dengannya seseorang mengetahui kebenaran (hakikat), yang berkumpul di dalamnya sebab-sebab dan semua kebaikan. Kemudian seseorang itu mesti bertindak atas kebenaran (hakikat) tersebut. Dia juga perlu mengenali kepalsuan dan bertindak ke atasnya dengan meninggalkan segala yang demikian”.

wallahua'lam..
Back to top Go down
View user profile
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 8:47 am

uncle_crackerz14 wrote:


Sebaiknye....sebelum kita mengenali lebih jauh usuluddin & Al quran....apa kat kita renungi dahulu diri sendiri....apa yg dikatakan rahsia pada diri.....Atuk hamba pernah bercerita ngan hamba waktu kecik2.....Kita serupa..tapi berbeda... Crying or Very sad Question harap2 dpt le di rungkai dlm muzakarah ini...Allah Yang Maha Tinggi telah berfirman melalui rasul-Nya:
“Aku adalah perbendaharaan yang tersembunyi. Aku suka dikenali, lalu Aku ciptakan makhluk supaya Aku dikenali”.

Baginda s.a.w juga bersabda, “Dengannya seseorang mengetahui kebenaran (hakikat), yang berkumpul di dalamnya sebab-sebab dan semua kebaikan. Kemudian seseorang itu mesti bertindak atas kebenaran (hakikat) tersebut. Dia juga perlu mengenali kepalsuan dan bertindak ke atasnya dengan meninggalkan segala yang demikian”.

wallahua'lam..

menceritakan rahsia diri....?
kita serupa tapi berbeda....?
kenali dan memisahkan kepalsuan dan kebaikan [bisikan]

wah! menarik ni uncle....

kita serupa kerna datang dari unsur yg sama dan punca yang satu,
bedanya kezahiran kita berkeadaan setiapnya berubah-ubah waktu mengikut saluran satu persatu,
namun kembali kita memikul barang mengikut kuatnya bahu,
maka bercabang loronglah kita mengikut barang bawa yang dinilai itu.

lagi..lagi uncle... bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 11:13 am

alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
dlm kurungan tu adakah sm makna dgn ayat nya.. atau di buat untuk kita mudah fhm mengikut kefhm org yg tafsir al quran yg tuan copy... kita ambil pgjrn cita syahadah dlm kurungan ada tulis nabi dlm ayat x de.. ape komen tuan..
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 11:56 am

boing777 wrote:
alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
dlm kurungan tu adakah sm makna dgn ayat nya.. atau di buat untuk kita mudah fhm mengikut kefhm org yg tafsir al quran yg tuan copy... kita ambil pgjrn cita syahadah dlm kurungan ada tulis nabi dlm ayat x de.. ape komen tuan..

itu macam ye..... Shocked
masey.... kini ambe mengerti....
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 12:01 pm

alief wrote:
boing777 wrote:
alief wrote:
crita la sikit...apa yang dikatakan berita-berita orang mukmin tu...? Rolling Eyes
dlm kurungan tu adakah sm makna dgn ayat nya.. atau di buat untuk kita mudah fhm mengikut kefhm org yg tafsir al quran yg tuan copy... kita ambil pgjrn cita syahadah dlm kurungan ada tulis nabi dlm ayat x de.. ape komen tuan..

itu macam ye..... Shocked
masey.... kini ambe mengerti....
takkan jwpn standard guru...
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 12:07 pm

boing777 wrote:
alief wrote:
Assalamu'alaikum

Merujuk kepada Ayat Quran Surah Al-Mumtahina ayat satu, ada sesiapa yang boleh bantu ambe untuk perihalkan nya...? walaupun olahan tak secara langsung atau bersulam-kata pun tak apa.... sunny


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ عَدُوِّى وَعَدُوَّكُمۡ أَوۡلِيَآءَ تُلۡقُونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَقَدۡ كَفَرُواْ بِمَا جَآءَكُم مِّنَ ٱلۡحَقِّ يُخۡرِجُونَ ٱلرَّسُولَ وَإِيَّاكُمۡ‌ۙ أَن تُؤۡمِنُواْ بِٱللَّهِ رَبِّكُمۡ إِن كُنتُمۡ خَرَجۡتُمۡ جِهَـٰدً۬ا فِى سَبِيلِى وَٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِى‌ۚ تُسِرُّونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَأَنَا۟ أَعۡلَمُ بِمَآ أَخۡفَيۡتُمۡ وَمَآ أَعۡلَنتُمۡ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡهُ مِنكُمۡ فَقَدۡ ضَلَّ سَوَآءَ ٱلسَّبِيلِ (1


ertinya:

Al-Mumtahina
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Mekah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah dia dari jalan yang betul. (1)
klu ini semua org tau...
adakah sirullah itu dimaksudkan dgn ayat diatas....
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 12:41 pm

kemungkinan ya.....
tapi ambe pun tak dapat kejelasannya lagi.....
nak kena belajar tafsir ni... study
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
boing777
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 92
Age : 41
Points : 19
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 12:48 pm

alief wrote:
kemungkinan ya.....
tapi ambe pun tak dapat kejelasannya lagi.....
nak kena belajar tafsir ni... study
baik guru..
Back to top Go down
View user profile http://www.yahoo.com.my
علي أبي طالب
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 11
Age : 36
Location : Malay Peninsula
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 2:16 pm

alief wrote:
Assalamu'alaikum

Merujuk kepada Ayat Quran Surah Al-Mumtahina ayat satu, ada sesiapa yang boleh bantu ambe untuk perihalkan nya...? walaupun olahan tak secara langsung atau bersulam-kata pun tak apa.... sunny


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ عَدُوِّى وَعَدُوَّكُمۡ أَوۡلِيَآءَ تُلۡقُونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَقَدۡ كَفَرُواْ بِمَا جَآءَكُم مِّنَ ٱلۡحَقِّ يُخۡرِجُونَ ٱلرَّسُولَ وَإِيَّاكُمۡ‌ۙ أَن تُؤۡمِنُواْ بِٱللَّهِ رَبِّكُمۡ إِن كُنتُمۡ خَرَجۡتُمۡ جِهَـٰدً۬ا فِى سَبِيلِى وَٱبۡتِغَآءَ مَرۡضَاتِى‌ۚ تُسِرُّونَ إِلَيۡہِم بِٱلۡمَوَدَّةِ وَأَنَا۟ أَعۡلَمُ بِمَآ أَخۡفَيۡتُمۡ وَمَآ أَعۡلَنتُمۡ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡهُ مِنكُمۡ فَقَدۡ ضَلَّ سَوَآءَ ٱلسَّبِيلِ (1


ertinya:

Al-Mumtahina
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Mekah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah dia dari jalan yang betul. (1)
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

rahsia orang-orang mukmin Apo tu makno Mukmin?
Back to top Go down
View user profile http://www.melayu.sg/forum/index.html
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 2:59 pm

iya juga kan.... apa makna mukmin....

sebelum ini kita dikenal dengan orang muslim, [orang islam]

dalam doa kita selalu menyebut, muslimin, muslimat, mukminin mukminat, disini jelas seperti 2 makam / kumpulan yang dibedakan.

ada sesiapa boleh terangkan tak..? Suspect
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 36
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 4:28 pm

alief wrote:
iya juga kan.... apa makna mukmin....

sebelum ini kita dikenal dengan orang muslim, [orang islam]

dalam doa kita selalu menyebut, muslimin, muslimat, mukminin mukminat, disini jelas seperti 2 makam / kumpulan yang dibedakan.

ada sesiapa boleh terangkan tak..? Suspect

Salam....
Mencelah sikit....boleh kan...??

Mukmin dari segi bahasa ialah orang yang beriman..... Siapakah orang yang beriman itu????
Orang yang beriman ialah orang yang berpegang kepada rukun iman yang 6...
1.percaya kepada Allah
2.percaya kepada Rasul
3.percaya kepada kitab (ada 4 semuanya) bukan Al-Quran je...
4.percaya kepada Malaikat
5.percaya kepada hari Kiamat
6.percaya kepada Qada' & Qadar

Ukurlah iman anda sendiri.... kerana hanya Allah tahu tahap keimanan kamu....

Kalau muslimin plak macam mana...???
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
alief
Forumer Setia
Forumer Setia


Number of posts : 58
Age : 26
Points : 0
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   Wed Nov 19, 2008 4:36 pm

Oooo.. masey atas penerangan Uncle Gandalf...

kiranya bila dikatakan beriman telah tentulah ia islam,
tetapi bila dikatakan islam belum tentu ia beriman...

maka mengertilah ambe atas secobek ilmu yang uncle Grandalf berikan....

lagi-lagi uncle, sambung la lagi... bounce bounce

ambe jawab soalan uncle tu ye...!
yang dikatakan muslimin itu adalah golongan islam [lelaki]
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Berita-berita Rahsia Orang Mukmin   

Back to top Go down
 
Berita-berita Rahsia Orang Mukmin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» 10 keunikan ikan koi
» NEED URGENT ROUTES FOR AFGHANISTAN ALL, SENEGAL MOBILE ORANG
» NEED URGENT ROUTES FOR AFGHANISTAN ALL, SENEGAL MOBILE ORANG
» NEED URGENT ROUTES FOR AFGHANISTAN ALL, SENEGAL MOBILE ORANG

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Ilmu :: Dunia Islam :: Sembang Agama-
Jump to: