MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 6 Petua Jaga Kesihatan Rambut

Go down 
AuthorMessage
Boleh.com
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 127
Age : 32
Points : 217
Registration date : 2013-01-09

PostSubject: 6 Petua Jaga Kesihatan Rambut   Wed Jan 23, 2013 5:50 pm

Berikut adalah petua-petua bagaimana hendak jaga kesihatan rambut:

1-Keringkan rambut selepas mandi. Jangan biarkan rambut anda berada dalam keadaan basah selepas anda mandi. Sebaliknya, keringkan rambut anda. Jika anda ingin pakai topi, topi keledar, tudung atau apa sahaja yang bakal menutup kepala anda, pastikan rambut anda sudah kering sepenuhnya.

2-Sentiasa urut kulit kepala anda setiap kali anda mandi. Ambil masa beberapa minit untuk lakukan urutan kepada kepala anda. Urutan kepada kepala akan membantu aliran darah mengalir lancar di kepala anda selain ia menguatkan cengkaman kulit kepala terhadap akar–akar rambut. Hasilnya anda berjaya jaga kesihatan rambut anda.

3-Jangan sesekali warnakan rambut atau membenarkan bahan kimia di gunakan terhadap rambut anda. Bahan kimia akan merosakkan rambut anda dalam jangka masa panjang.

4-Petua untuk jaga kesihatan rambut yang seterusnya adalah anda bersihkan rambut anda dengan baik setiap kali mandi. Cara untuk bersihkan rambut dengan baik adalah anda bersihkan keseluruhan rambut anda iaitu daripada akar rambut sehingga ke hujung rambut.

5-Jika anda alami masalah kelemumur dan ia menyebabkan rambut anda rasa gatal, anda jangan garu rambut anda dengan bersungguh–sungguh sehingga rambut anda semakin banyak yang gugur. Untuk atasi masalah kelemumur, anda perlu pantas gunakan produk yang boleh membunuh dan membuangnya. Bagi yang berambut panjang, anda boleh potong rambut sedikit pendek untuk memudahkan urusan pembunuhan dan penyingkiran kelemumur.

6-Jaga pemakanan iaitu tidak makan makanan yang mempunyai banyak bahan kimia seperti mi segera terlalu banyak. Bahan kimia yang banyak di dalam badan boleh mengugat kesihatan rambut anda.
Back to top Go down
View user profile
 
6 Petua Jaga Kesihatan Rambut
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Filtersasi

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Sembang Melayu Boleh :: Dunia Wanita-
Jump to: