MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Syaitan, setan, satan, iblis, lucifer, paul, siapa Setan

Go down 
AuthorMessage
netbiz
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 21
Age : 47
Points : 8
Registration date : 2008-11-17

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Syaitan, setan, satan, iblis, lucifer, paul, siapa Setan   Sun Jan 01, 2012 1:56 pm
Asal Usul Syaitan
Al Baqarah 34
Dan (ingatlah) ketika kami berfirman kepada malaikat: "Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam". Lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir.
Al A'raaf 11
Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu, lalu Kami membentuk rupa kamu, kemudian Kami berfirman kepada malaikat-malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam", lalu mereka sujud melainkan Iblis, ia tidaklah termasuk dalam golongan yang sujud.
Al Hijr 28 - 31
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menciptakan manusia dari tanah liat yang kering, yang berasal dari tanah kental yang berubah warna dan baunya. "Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaan) ku, maka hendaklah kamu sujud kepadanya. (Setelah selesai kejadian Adam) maka sujudlah sekalian malaikat, semuanya sekali, -Melainkan Iblis; ia enggan turut bersama mereka yang sujud.
Al Isra' 61
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam"; maka mereka sujudlah melainkan iblis; ia berkata: "Patutkah aku sujud kepada (makhluk) yang Engkau jadikan dari tanah (yang di adun)?"
Taha 16
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam", lalu mereka sujud, melainkan Iblis, ia enggan sujud.

Al Israa' ayat 12
Dan Kami jadikan malam dan siang itu dua tanda (yang membuktikan kekuasaan kami), maka Kami hapuskan tanda malam itu (sehingga menjadi gelap-gelita), dan Kami jadikan tanda siang itu terang-benderang supaya kamu mudah mencari rezeki dari limpah kurnia Tuhan kamu, dan supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan hitungan hisab (bulan dan hari); dan (ingatlah) tiap-tiap sesuatu (yang kamu perlukan untuk dunia dan ugama kamu), Kami telah menerangkannya satu persatu (dalam Al-Quran) dengan sejelas-jelasnya.


Allah s.w.t. berfirman dalam surah Al Kahfi ayat 50 dan surah Ar Rahman ayat 15

Al Kahfi ayat 50
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam"; lalu mereka sujud melainkan iblis; ia adalah berasal dari golongan jinn, lalu ia menderhaka terhadap perintah Tuhannya. Oleh itu, patutkah kamu hendak menjadikan iblis dan keturunannya sebagai sahabat-sahabat karib yang menjadi pemimpin selain daripadaku? Sedang mereka itu ialah musuh bagi kamu. Amatlah buruknya bagi orang-orang yang zalim: pengganti yang mereka pilih itu.
Al Hijr 27
Dan jinn pula, Kami jadikan dia sebelum itu, dari angin api yang panasnya menyerap ke liang bulu roma.

Ar Rahman 15
Dan Ia telah menciptakan jinn dari lidah api yang menjulang-julang;
Ayat di atas secara jelas menyatakan kepada kita bahawa asal Jinn itu diciptakan Allah dari api. Begitu juga dengan ayat di bawah ini :
Saad 76
Iblis menjawab: “ Aku lebih baik daripadanya; Engkau (wahai Tuhanku) ciptakan daku dari api, sedang dia Engkau ciptakan dari tanah “.
Al A’raaf 12
Allah berfirman: “Apakah penghalangnya yang menyekatmu daripada sujud ketika Aku perintahmu?” Iblis menjawab: “Aku lebih baik daripada Adam, Engkau (wahai Tuhan) jadikan daku dari api sedang dia Engkau jadikan dari tanah,"

Back to top Go down
View user profile http://winning-solution.com/?id=masputih
 
Syaitan, setan, satan, iblis, lucifer, paul, siapa Setan
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» The Music Zoo's Les Paul Giveaway *usa only*
» Paul Mitchell Tea Tree Shampoo & Bath & Body Works Tranquil Mint Body Wash
» The Living Tribunal Vs Angelic Spawn Vs Lucifer Morningstar
» Tsiab peb caug nyob Minneapolis
» [FR] Kitab al-Hikmah (Livre de la Sagesse)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: INFO RASMI MELAYU BOLEH :: Aktiviti Melayu Boleh-
Jump to: