MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Al-Maidah buka jalan pengislaman

Go down 
AuthorMessage
adiez82
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 505
Age : 35
Location : Johor Bahru (Plaza Angsana)
Points : 769
Registration date : 2008-11-18

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Mon Mar 23, 2009 3:08 pmSusunan ZUARIDA MOHYIN

Membaca al-Quran mampu melembutkan hati pembaca seterusnya mendapat hidayah Allah.

DIBESARKAN dalam keluarga yang beragama Kristian, Hayat Anne Collins Osman mengakui bahawa orang Amerika 20 tahun dulu, jauh lebih beragama berbanding sekarang. Ini kerana, masih ramai pergi gereja pada setiap Ahad.Malah kata Anne, ibu bapanya turut aktif dengan komuniti gereja. Mereka selalu menjemput paderi berkunjung ke rumah serta ibu mengajar di sekolah Ahad dan dia selalu membantu ibu.Boleh dikatakan Anne adalah antara kanak-kanak yang dikategorikan kuat pegangan agamanya berbanding anak ahli komuniti yang lain, walaupun Anne tidak merasai sedemikian.Pernah sewaktu sambutan hari lahirnya, Anne menerima hadiah kitab Injil manakala kakaknya menerima anak patung. Anne juga pernah meminta ibunya buku-buku sembahyang dan mula mentelaah buku tersebut bertahun lamanya.Tambah Anne, semasa di sekolah menengah rendah (kelas pertengahan) , dia mengikuti program pengajian kitab Injil selama dua tahun. Sehinggakan pada satu peringkat, dia ada terbaca satu bab di dalam kitab tersebut yang tidak begitu difahami.Semakin dia mendalami kitab Perjanjian Lama dan Perjanjian Baru, lebih banyak yang aneh dan tidak dapat diterangkan muncul.Contohnya, kitab Injil mengajar akan idea yang dipanggil Dosa Azali. Yang membawa maksud, manusia itu dilahirkan dengan dosa. "Saya mempunyai adik lelaki dan saya tahu bayi (adik lelaki) itu tidak berdosa," getus hati kecil Anne mula mempersoalkan pengajaran dalam agama anutannya itu.Yang pastinya, kata Anne, kitab Injil itu banyak yang pelik dan cukup menganggu atau menolak fitrah manusia itu sendiri. Alhamdulillah, pada masa itu ada seorang pelajar lelaki yang tidak putus-putus bertanya soalan. Malah persoalan yang paling kritikal ialah konsep Trinity. Ia langsung tidak dapat diterima akal dan yang paling mengarut, apabila tuhan itu menyamai manusia.Walaupun banyak penjelasan yang diberikan berkaitan konsep Trinity namun jawapan yang diberikan masih tidak memuaskan hati pelajar lelaki itu. Begitu juga dengan Anne. Akhirnya, guru mereka, seorang profesor teologi Universiti Michigan menyuruhnya berdoa memohon petunjuk Tuhan. Anne pun berdoa.Semasa di sekolah menengah, secara diam-diam Anne menyimpan cita-cita menjadi biarawati. Apabila berada di kolej, sesetengah pelajar kerap bertelagah tentang agama dan dia mula mendengar pelbagai idea. Malah beliau mula belajar tentang agama Buddha, Konfucius dan Hindu. Sayangnya, jawapannya tidak ada di situ.Pada masa yang sama, Anne berkenalan dengan seorang Muslim dari Libya. Dia menceritakan tentang agama Islam dan kitab al-Quran mereka. Katanya, Islam adalah agama yang moden, agama yang tidak ketinggalan zaman.Memandangkan pemahaman Anne tentang Islam tertumpu pada orang Islam di Afrika dan Asia Barat yang nampak terkebelakang, lantas Anne bulat-bulan menolak agama Islam itu.

Pernah semasa Anne sekeluarga menyambut Hari Natal, keluarganya membawa pemuda dari Libya tadi untuk meraikan acara sambutan di gereja.Sayangnya, pemuda itu cuba membangkitkan persoalan seolah-olah memperkecilkan agama Kristian dan telah membangkitkan kemarahan Anne pada awalnya. Tetapi kemudian, Anne mula berfikir mengenai kebenaran di sebalik soalan itu tadi.Anne mengakui sungguhpun dia kurang bersetuju dengan beberapa ajaran agama Kristian tetapi dia tetap mengunjungi gereja, walaupun jiwanya tidak berada di situ.Sesuatu yang mengejutkan berlaku, bila seorang yang rapat dengannya mengalami masalah serius dalam perkahwinannya dan telah pergi berjumpa dengan pembantu paderi untuk meminta nasihat.Pembantu paderi itu rupa-rupanya telah mengambil kesempatan di atas keperitan dan kesugulan wanita tadi, dengan membawanya ke motel lalu cuba menggodanya.

Pada peringkat ini, Anne sudah tidak dapat menerima bagaimana orang yang bertanggungjawab besar mendengar rintihan, sanggup mencabuli kepercayaan pengikut yang setia.Anne pergi ke gereja sekali lagi, duduk dan memandang tepat wajah paderi di situ. Di fikirannya berputar-putar beberapa persoalan. Kenapa perlu orang tengah atau perantara? Mengapa kita tidak boleh berhubung secara terus dengan Tuhan? atau mohon pengampunan sendiri?Tidak lama kemudian, Anne menemui jawapannya menerusi terjemahan al-Quran di sebuah kedai buku. Lantas, dia membelinya dan mula membacanya berkali-kali selama lapan tahun. Pada masa yang sama membuat perbandingan dengan agama lain.

Orang YahudiAkhirnya, surah al-Maidah ayat 82 hingga 84 yang bermaksud: Sesungguhnya kami dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik.... ... Mengapa kami tidak akan beriman kepada Allah dan kepada kebenaran yang datang kepada kami, padahal kami sangat ingin agar tuhan kami memasukkan kami ke dalam golongan orang-orang yang soleh?" merungkai persoalan yang dicari selama ini.Apa lagi bila melihat umat Islam bersolat jemaah yang ditayangkan di kaca televisyen dan mengetahui bahawa mereka mempunyai cara solat unik dan sudah pasati ia bukan ciptaan manusia tetapi ia daripada Allah SWT.Malah menerusi surah yang sama ayat kelima yang bermaksud: ... Pada hari itu aku telah sempurnakan bagi kamu agamamu, dan Aku telah cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan Aku telah reda Islam itu menjadi agama bagimu..."Air mata Anne berderai tanpa henti menanda kegembiraan dan kesyukuran. Allah mengetahui bahawa Anne Collins dari Cheektowaga, New York, Amerika Syarikat akan membaca ayat dari surah di atas pada Mei 1986 dan kemudian diselamatkan.Kini, beliau sedar bahawa banyak yang perlu dipelajari terutamanya bagaimana menyempurnakan solat yang betul. Masalah beliau pada ketika itu ialah ketiadaan kenalan Muslim.Anne buntu dan dia pernah mencari nombor telefon persatuan Islam menerusi buku panduan telefon tapi bila cuba dihubungi, suara lelaki yang menyambutnya membuatkan Anne terkejut lalu memutuskan talian tersebut.Akhirnya, dia menemui kaedah yang sesuai iaitu dengan menulis sepucuk surat bertanyakan beberapa maklumat. Ada seorang hamba Allah lelaki dari masjid itu yang menghubungi Anne dan kemudian mengirimnya risalah-risalah berkaitan Islam.Dari sehari ke sehari, Anne semakin teruja dengan Islam sehingga dia memikirkannya siang dan malam. Anne pernah beberapa kali melintasi masjid berdekatan hanya untuk mengetahui apa yang mereka lakukan di sana.Akhirnya, pada awal November 1986 sewaktu sedang asyik menyiapkan kerja di dapur, Anne dapat merasakan yang dirinya sudah Islam.Masih dengan sifat penakut, Anne menulis surat yang berbunyi: "Aku bersaksi bahawa tiada tuhan disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah".
Back to top Go down
View user profile http://www.ascentouch.com.my
~.:B@!y!n@h:.~
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 936
Age : 24
Location : Dekat Depan Komputer, Dalam Bangunan, Dalam Bandar Bintulu, Di Sarawak, Di Malaysia & Di Planet Bumi
Points : 1459
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Thu Mar 26, 2009 8:57 pm

Cerita yang menark... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://puteribaiyinah.spaces.live.com/
PLASMA
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 220
Age : 36
Points : 154
Registration date : 2008-12-05

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Thu Mar 26, 2009 9:32 pm

PLASMA teringatkan satu kisah yang pernah membuatkan sedikit huru-hara dinegara jiran.(PLASMA akan cuba cari artikal itu untuk dikongsi bersama.)
Back to top Go down
View user profile
PLASMA
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 220
Age : 36
Points : 154
Registration date : 2008-12-05

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Thu Mar 26, 2009 9:35 pm


Rusuhan Natrah atau Tragedi Natrah, Rusuhan Maria Hertogh berlaku di Singapura pada 1950 kerana pertembungan antara dua agama iaitu Islam - Kristian dan dua budaya iaitu Barat - Timur.

Seramai 18 orang terbunuh / mati syahid dan 173 orang cedera ketika bertempur dengan tentera dan polis British. Mana-mana warga British di Singapura telah diserang. Bangunan dan kereta berhampiran padang dekat mahkamah telah dibakar. Tumpuan utama ialah Masjid Sultan di Singapura.

Singapura diletakkan di bawah perintah berkurung selama 2 hari 2 malam. ISA telah digunakan dengan sebaik-baknya bagi membendung keganasan merebak.

Punca

Orang Melayu, India Muslim dan orang keturunan Indonesia di Singapura tercabar dan terbakar apabila Natrah diletakkan disebuah gereja atau menyamai fungsi gereja. Mereka beranggapan ini adalah 'Perang Jihad', perang suci untuk menyelamatkan agama dan maruah Islam.

Dalam Undang-Undang Syariah Islam sebagaimana Sunnah Rasulullah, perempuan Islam berumur 13 tahun dibenarkan berkahwin. Tambahan pula saiz tubuh Natrah / Bertha Hertogh besar. Suaminya pula Mansor Adabi seorang guru berusia 22 tahun. Bapa angkat Mansor Adabi ialah M.A.Majid seorang India Muslim. Mereka dinikah gantung, iaitu mereka dinikah dan sah bermalam tetapi majlis jamuan perkahwinan dibuat pada satu masa lain yang sesuai.

Tujuan pernikahan ini dengan andaian untuk menyelamatkan Natrah daripada dibicarakan semula di Singapura. Tetapi perkahwinan ini menjadi 'disadvantage' kerana Undang-Undang Belanda / British tidak membenarkan perempuan bawah 18 tahun berkahwin.

Pihak berkuasa British tidak memberi fokus kepada sensitiviti agama dalam masyarakat majmuk. Natrah yang telah berugama Islam dan amat disayangi oleh Che Aminah telah diletakkan di sebuah tempat berhampiran sebuah gereja.

Turut terlibat

Karim Ghani ditahan oleh polis dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. 'Nadra Appeal Committe' ditubuhkan di Singapura. * Ogos 1951 - Sept. 1952 - Profesor Dr. Burhanuddin al-Helmy, presiden Parti Islam SeMalaya (PAS) ditahan di Pulau Sekijang, Singapura kerana dituduh menjadi dalang dan pembakar semangat rusuhan ini.

Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi peguam bela kes Natrah ini di Mahkamah Sivil Singapura.

MA. Majid seorang India Muslim menjadi sumber kewangan untuk perbicaraan.

Kronologi

* 1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi ,Jawa , Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh

* Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad.Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.

* Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman , Terengganu . Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

* 15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman , Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.

* 1954 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung ,Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.

* September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke , Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.

* 19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.

* 12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

* 22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,Singapura

* 24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre , York Hill,Singapura

* 28 April Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.

* 19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura .

* 28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill

* 1 Ogos 1952 kerana takut peristiwa berulang ,Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam ,perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad , Siti Aisyah.

* 2 Disember 1950 Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda , seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan , selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.

* Dalam kes Natrah ini , mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian ? Bapanya lebih berhak ke atasnya.
Back to top Go down
View user profile
PLASMA
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 220
Age : 36
Points : 154
Registration date : 2008-12-05

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Thu Mar 26, 2009 9:37 pm


* 12 Disember 1950 Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda.Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dipaksa menjadi Kristian.

* 12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.
* 13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang , Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM.

* Ada protes orang Islam di Karachi , Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.

* 15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam , Belanda ; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya , Sarjan Hertogh.

* Di rumahnya di Bergen Op Zoom , kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom ?' . Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari . Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.

* Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.

* 9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.

* 10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.

* 17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.

* Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh.

* 25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah

* 20 Julai 1953 Surat Natrah kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.

* 1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen . Natrah yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman , bekas pengarah MAS.

* 26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Natrah ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.

* 20 April 1956 Natrah berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt , seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.

* 15 Februari 1957 Natrah bersalin anak lelaki pertama. Natrah mendapat 10 orang anak. Nama anaknyaSilvija , Carolien, Frans , Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline , Hands dan Paul.

* 20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah menceritakan dia sudah berkeluarga.

* 3 Februari 1959 Surat Natrah kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.

* 25 November 1975 Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Natrah dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Natrah , Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Natrah telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru danpeguam , hidup mewah.

* 16 Ogos 1976 Natrah didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt . Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Natrah dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu , dilapor kepada polis dan Natrah ditangkap.

* 26 Diember 1976 Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.

* 1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an

* Disember 1979 Natrah berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Natrah dan yang dikatakan bersepakat dengan Natrah untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht , Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.

* 1983 Natrah bercerai dengan Tom Ballermans

* 1984 Natrah masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.

* 15 September 1984 Natrah meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga ... Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.

* Natrah kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarkat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Natrah hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi.

* Pada tahun 1992, kerajaan telah mengharam lagu yang berjudul Natrah nyayian kumpulan Handy Black yang mengisahkan kisah Natrah ini.


http.//www.aku-sempoi.blogspot.com/2009/03/rusuhan-natrah-di-singapura.html
Back to top Go down
View user profile
kak zie
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1205
Age : 41
Points : 1556
Registration date : 2009-02-01

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   Sun Mar 29, 2009 8:00 pm

kak zie tahu tentang tragedy Natrah ni...tp tak tau cerita keseluruhan nya...maklumat yang menarik.
Thanks Adi dan PLASMA.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Al-Maidah buka jalan pengislaman   

Back to top Go down
 
Al-Maidah buka jalan pengislaman
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Cichlids dari Lake Tanganyika
» Jual Tank & Alat Aquarium 1 Paket-Jaksel (SOLD)
» FR LFS Bandung
» newbie CILEDUG seawater tanks.... mohon saran nya ini set up ke-2 ku... (yg pertama bubar jalan)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Ilmu :: Dunia Islam :: Sembang Agama-
Jump to: