MELAYU BOLEH

Forum melayu boleh. Forum melayu. Untuk bertukar prndapat dan berkongsi segalanya dengan rakan-rakan melayu.
 
HomeCalendarFAQSearchRegisterLog in


PENDAPATAN PERCUMA

Navigation
 Blog MB
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search

Share | 
 

 Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 35
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Thu Jan 15, 2009 2:51 pm

Apa pendapat anda????
Nyatakan anda seorang pelajar, pengajar, ibu bapa atau orang awam.....
Patutkah ianya diteruskan???

_________________
MELAYU BOLEH!!!

http://theteacherstudent.blogspot.com

BLOG AKU CIKGU
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
~.:B@!y!n@h:.~
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 936
Age : 24
Location : Dekat Depan Komputer, Dalam Bangunan, Dalam Bandar Bintulu, Di Sarawak, Di Malaysia & Di Planet Bumi
Points : 1459
Registration date : 2008-11-12

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Fri Jan 16, 2009 2:51 pm

Salam...

Bagi Baiyinah...

Bahasa Inggeris dalam Mathematics & Science kena perlu banyak latihan...Lebih-lebih lagi, mata pelajaran Science akan menjadi sukar sedikit kepada pelajar yang lemah dalam Bahasa Inggeris kerana ada soalan subjektif yang melibatkan kemahiran menguna Bahasa Inggeris...

Kalau nak teruskan @ berhentikan...Baiyinah tak kisah...
Yang penting pelajar tu cuba untuk memperbaiki diri dalam mata pelajaran...
Masa Depan terletak di tangan pelajar itu sendiri...

Usaha Tangga Kejayaan...

Walaupun Bahasa Inggeris dalam Mathematics & Science, jangan lupa pula Bahasa Melayu...
Jangan pula hanya disebabkan Bahasa Inggeris dalam Mathematics & Science, kita dah lupa Bahasa Melayu kita sendiri @ semakin ego taknak menggunakan Bahasa Melayu...
Back to top Go down
View user profile http://puteribaiyinah.spaces.live.com/
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 35
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Sat Jan 17, 2009 5:56 am

Math atau Science, kalau dalam bahasa melayu pun kena banyak latihan....

Banyk kelebihan belajar dalam Bahasa Inggeris ni. Nanti bila dah kat IPT... banyk buku rujukan dalam Bahasa Inggeris. Terutama dalam bidang engineering atau architecture... law pun banyak jugak. Kecuali syariah. Tak rugi belajo Math & Science dlm bahasa Inggeris ni...
Yang penting kepada pelajar, cuba dulu... ala... lagu omputeh buleh hafal... tapi... formula omputeh... saje malas nak hafal.... kan???
Kalau tengok citer omputeh... memang nak sangat... ajak tengok filem melayu.... takde kelas le....(camtu la cara dia orang jawab)

Bahasa melayu kita dah guna setiap hari... yang awak semua belajo kat sekolah tu, Bahasa Melayu Tinggi. Siapa yang guna betul-betul Bahasa Melayu dalam pertuturan seharian??? Takde kan???? Jadi... jangan bimbang la... Bahasa Melayu tetap akan meniti di bibir anak melayu.... Cuma kita tak berapa nak angkat martabat Bahasa Melayu... kan???

_________________
MELAYU BOLEH!!!

http://theteacherstudent.blogspot.com

BLOG AKU CIKGU
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
adiez82
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 505
Age : 35
Location : Johor Bahru (Plaza Angsana)
Points : 769
Registration date : 2008-11-18

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Mon Mar 23, 2009 2:04 pm

em x kisah la kita nak maju dgn bahase sendiri kn admin

janji kalu base lain ni, kita leh wt pelbagai kn, kira satu ilmu kn
Back to top Go down
View user profile http://www.ascentouch.com.my
PLASMA
Forumer Fanatik
Forumer Fanatik
avatar

Number of posts : 220
Age : 36
Points : 154
Registration date : 2008-12-05

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Tue Mar 31, 2009 4:00 am

bagi PLASMA kenapa mesti dijadikan isu? sedangkan ianya tidak lah seserius rakyat Malaysia membakar bendera negara,atau tertubuhnya satu pergerakan bebas yang cuba menentang Islam.
perkara-perkara ini seharusnya pandang serius.

sememangnya rakyat Malaysia ini dah terkenal sikapnya yang diibaratkat "dah terhantuk baru terngadah" atau "hangat-hangat tahi ayam"

tidak perlu dipersoalkan sangat hal ini, sekiranya ianya baik untuk masa depan negara,ok fine! teruskan.
kalau difikir pada masa yang lepas ramai pemimpin negara menggunakan bahasa Melayu sewaktu dibangku sekolahnya.hanya sekelintir sahaja yang bersekolah Inggeris.

boleh pulak berjaya,ini bila diorang dah jadi menteri macam-macam peraturan baru yang dibuat,lepas tu kalau tak berjaya dia stop pulak.

agak-agaklah berapa ramai yang mendengar suara palajar dan murid-murid sebelum isu ini dibangkitkan? Laughing

kita seharusnya berfikir bagaimana ingin menaikkan martabat Agama dan bangsa dimata dunia,bukan memperbesarkan satu isu yang kecil.

"tepuk dada,tanya pada diri bukakan minda dan fikir lebih kehadapan"

(tu dia! Pak PLASMA sudah bersuara)
Back to top Go down
View user profile
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 35
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Sun Apr 12, 2009 12:36 am

PLASMA wrote:
bagi PLASMA kenapa mesti dijadikan isu? sedangkan ianya tidak lah seserius rakyat Malaysia membakar bendera negara,atau tertubuhnya satu pergerakan bebas yang cuba menentang Islam.
perkara-perkara ini seharusnya pandang serius.

sememangnya rakyat Malaysia ini dah terkenal sikapnya yang diibaratkat "dah terhantuk baru terngadah" atau "hangat-hangat tahi ayam"

tidak perlu dipersoalkan sangat hal ini, sekiranya ianya baik untuk masa depan negara,ok fine! teruskan.
kalau difikir pada masa yang lepas ramai pemimpin negara menggunakan bahasa Melayu sewaktu dibangku sekolahnya.hanya sekelintir sahaja yang bersekolah Inggeris.

boleh pulak berjaya,ini bila diorang dah jadi menteri macam-macam peraturan baru yang dibuat,lepas tu kalau tak berjaya dia stop pulak.

agak-agaklah berapa ramai yang mendengar suara palajar dan murid-murid sebelum isu ini dibangkitkan? Laughing

kita seharusnya berfikir bagaimana ingin menaikkan martabat Agama dan bangsa dimata dunia,bukan memperbesarkan satu isu yang kecil.

"tepuk dada,tanya pada diri bukakan minda dan fikir lebih kehadapan"

(tu dia! Pak PLASMA sudah bersuara)

Wah...!!!
Semangat nampak Pak Plasma.... Kalau ini isu kecil, saya takkan sampai oada sesetengah pihak sampai tunjuk perasaan buat demonstrasi??? Bagi saya ini merupakan isu yang agak penting dalam membangunkan dan menghasilkan anak bangsa Malaysia yang akan memimpin masa hadapan.
Kenapa saya utarakan isu ini? Kerana saya terlibat secara langsung dalam pelaksanaannya dan saya juga ingin mendapatkan feedback daripada pihak yang boleh memberi pendapat mengenai isu ini. Contohnya adik bai yang menyatakan pendapatnya dalam post sebelum ini, saya berpuashati dan tahu perasaan dan pendapat dari seorang pelajar.
Saya bukan menentang dan saya juga bukan menyokong 100 peratus berkenaan dengan isu ini. Ada kebaikan dan ada kekurangan dalam pelaksaan PPSMI ini. Bukan nak mengkritik tapi untuk mencari penyelesaian kerana lebih banyak pendapat, lebih banyak kelemahan dan kekuatan program ini yang kita tahu.

SAYA MERUPAKAN PENDIDIK.... bukan..... PENGAJAR..... confused

_________________
MELAYU BOLEH!!!

http://theteacherstudent.blogspot.com

BLOG AKU CIKGU
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
Azhari
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 22
Age : 29
Points : 45
Registration date : 2009-05-18

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: bahasa inggeris dlm sains dan matematik   Tue May 26, 2009 12:08 am

salam semua....

pada saya ia perlu diteruskan memandangkan dunia hari ini memerlukan kita lebih berdikari.
1) sains matematik dalam bahasa inggeris wajar tetapi sama ada pembelajaran dwibahasa digunakan 30% melayu 70% inggeris.

2) mengubah semula sistem pendidikan sekarang- kita perlu perubahan dlm sistem pembelajaran, peperiksaan- sekarang sistem pendidikan kita dikira pada peperiksaan akhir tahun.... bagi saya ia sudah tidak relevan memandangkan pendidikan semakin berkembang. cadangan saya kita wujudkan mata demerit bagi setiap ujian bulanan, kertas kerja sepanjang tahun, dan rekod pelajar termasuk disiplin, kokurikulum.

pointer yang dikumpulkan itu dikira pada hujung tahun mengikut sabjek yg diambil..


authorised website

http://aiehari.blogspot.com
http://hariaie.blogstarz.my
http://hariayie.blog.friendster.com/
Back to top Go down
View user profile http://infobizmalaysia.com
Admin-Gandalf
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 100
Age : 35
Points : 1737
Registration date : 2008-11-08

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Mon Jun 01, 2009 2:10 am

hariaie wrote:
salam semua....

pada saya ia perlu diteruskan memandangkan dunia hari ini memerlukan kita lebih berdikari.
1) sains matematik dalam bahasa inggeris wajar tetapi sama ada pembelajaran dwibahasa digunakan 30% melayu 70% inggeris.

2) mengubah semula sistem pendidikan sekarang- kita perlu perubahan dlm sistem pembelajaran, peperiksaan- sekarang sistem pendidikan kita dikira pada peperiksaan akhir tahun.... bagi saya ia sudah tidak relevan memandangkan pendidikan semakin berkembang. cadangan saya kita wujudkan mata demerit bagi setiap ujian bulanan, kertas kerja sepanjang tahun, dan rekod pelajar termasuk disiplin, kokurikulum.

pointer yang dikumpulkan itu dikira pada hujung tahun mengikut sabjek yg diambil..


Ini yang sedang dirancang dan akan dijalankan di masa depan.... pihak kementerian masih dalam proses mencuba dan menyesuaikan kurikulum untuk melaksanakan seperti yang dikatakan oleh aie...
Kalau tak silap... tahun depan mula dengan tahun 1....


authorised website

http://aiehari.blogspot.com
http://hariaie.blogstarz.my
http://hariayie.blog.friendster.com/

_________________
MELAYU BOLEH!!!

http://theteacherstudent.blogspot.com

BLOG AKU CIKGU
Back to top Go down
View user profile http://melayuboleh.8forum.net
Sofea
Ahli Baru
Ahli Baru
avatar

Number of posts : 16
Age : 36
Points : 20
Registration date : 2009-06-28

Karaktor
Experience:
0/500  (0/500)

PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   Wed Jul 08, 2009 7:13 am

Sofea juga terlibat dalam dunia pendidikan. Bahasa Inggeris patut dikekalkan dalam bahasa Inggeris kerana lebih banyak kebaikkan daripada keburukkan. Actually, rasanya isu ini telah dipermainkan atas dasar politik, tapi sesetengah kita melatah tanpa menyedari kaitannya.

Jgn dinafikan kepentingan bahasa inggeris kerana pihak swasta secara terang-terang mahukan pekerja yang berkebolehan dalam bahasa ini bila kita memohon kerja. Bahasa dunia...apatah lagi bahasa perniagaan.

Dengan mendalami bahasa ini, sebenarnya bukan kita meminggirkan bahasa sendiri...sebaliknya meningkatkan keupayaan serta nilai pelajar kita sendiri. Tak rugi rasanya mengetahui beberapa bahasa.

Kita sepatutnya ambil beri masa pada program ini untuk menunjukkan hasilnya. Dan bukanlah mudah mengangkat bahasa ini sebenarnya kerana kita sudah lama terbiasa dengan kebiasaan dan agak sukar untuk keluar dari zon selesa.

Renung-renungkan
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains   

Back to top Go down
 
Bahasa Inggeris dlm Matematik & Sains
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Baronang and the gang!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MELAYU BOLEH :: Dunia Pendidikan :: Umum-
Jump to: